Divendres, 28 de novembre de 2024.- La setmana que el cos dels Agents Rurals ha celebrat a Montserrat en commemoració del Mil·lenari de Montserrat ha acabat aquest matí amb l’alliberament d’una au rapinyaire.
Una acció que ha anat a càrrec de la consellera d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, i que ha estat precedida per l’acte de cloenda de la setmana en què ha intervingut la mateixa consellera juntament amb el G. Jordi Puigdevall, prior de l’Abadia de Montserrat.
En el seu parlament, la titular d’Interior i Seguretat Pública ha posat en valor que
“aquesta jornada reforça els vincles del cos amb la vocació de servei. Pel Departament és molt important la feina que fan els Agents Rurals, sobretot, en l'avanç de la funció preventiva per fer front a les emergències futures”. De fet, la consellera ha recalcat que la prioritat del Departament
“és clara: treballar des de la vessant de la prevenció i protegir la fauna i la natura.”
Per la seva part el prior ha destacat que
“sempre hem tingut clar que si podem celebrar mil anys és gràcies a tota la gent que, d’una manera o d’una altre, està en contacte amb el monestir. En aquest cas, ho fem des de la fundació del cos d’Agents Rurals l’any 1986 que, en part, té arrel en els incendis que hi va haver a Catalunya i també a Montserrat” i ha clos l’acte afirmant que
“amb aquesta setmana també hem volgut confirmar el vincle entre el monestir i la muntanya, que és omnipresent en la història de l’abadia”.
Durant tota la setmana s’han desenvolupat diferents activitats en què han destacat les conferències diàries que el cos ha dedicat a cadascun dels seus àmbits d’actuació i la demostració del Grup Especial Caní, que va mostrar a les places de l’abadia les habilitats dels gossos que formen part del grup en situacions com són la detecció de verins o la cerca de cadàvers d’animals.
Aquesta setmana també ha servit per escenificar la llarga relació que vincula els Agents Rurals i l’Abadia de Montserrat. Una relació que deriva de la presència i l’actuació que duen a terme ambdues institucions en un mateix entorn natural com és el de la Muntanya de Montserrat.
Aquesta relació també s’ha pogut veure amb l’exposició de vehicles i drons del cos, on els que s’hi han acostat han pogut veure exemples pràctics de com treballen els agents, o també amb la xerrada “A la natura no hi deixis rastre” que s’ha dedicat als alumnes de l’Escolania de Montserrat i s’ha connectat telemàticament amb el
trail runner Kilian Jornet. Finalment, un altre dels moments destacats de la setmana també ha estat el desbrossament d’espais de difícil accés que han dut a terme en l’entorn del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat.
En resum, una setmana especial en l’agenda del Mil·lenari que també vol servir per posar de manifest la importància de tenir cura de l’espai natural i d’un element que hi ha estat ben present des dels inicis del monestir: la muntanya de Montserrat.