Dimarts, 5 de novembre de 2024

Montserrat acull el Consell Rector del Geoparc Mundial de la Catalunya Central

El Consell Rector del Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central s’ha reunit aquest divendres a Montserrat aprofitant la celebració del Mil·lenari del monestir.

25 d'octubre de 2024
  • El Geoparc de la Catalunya Central, del qual també forma part Montserrat, és un territori reconegut per la UNESCO per la rellevància del seu patrimoni geològic.

Divendres, 25 d’octubre de 2024.- El Consell Rector del Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central s’ha reunit aquest divendres a Montserrat aprofitant la celebració del Mil·lenari del monestir.

En aquesta trobada, que es duu a terme de manera periòdica, hi han participat els representants de les institucions involucrades en els territoris que formen part del geoparc: Consell Comarcal del Bages, Ajuntament de Súria, Ajuntament de Moià, Ajuntament de Collbató, Ajuntament de Sallent, Ajuntament de Cardona, el Patronat de la Muntanya de Montserrat i el Museu de Geologia Valentí Masachs.

Enguany els principals punts de la jornada han versat al voltant de temes com l’aprovació del pla de treball i el pressupost del Geoparc de la Catalunya Central per a l’any 2025,  o l’estat de la revalidació del segell de la UNESCO.


El Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central

Un geoparc involucra un conjunt de territori amb un patrimoni d’alt valor geològic i de gran rellevància, que inclou també elements d’àmbit històric i ecològic. Uns elements que la UNESCO reconeix com a Geoparc Mundial i l’inclou a la Xarxa Mundial de Geoparcs (Global Geoparks Network) quan els respectius ens dels que depèn el cuiden enfocant-se en la seva conservació, l'educació i el desenvolupament sostenible.

En aquest cas, el Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central el formen la comarca del Bages, el municipi de Collbató i cinc municipis del Moianès: Monistrol de Calders, l’Estany, Moià, Santa Maria d’Oló i Calders. Com indica el mateix organisme “fa més de 36 milions d’anys, al cor geogràfic de Catalunya, existí un mar que va desaparèixer amb l’aixecament dels Pirineus, en un procés que ens ha deixat espectaculars formacions rocoses i rics recursos naturals que han definit el paisatge i la societat del territori” i per aquest motiu treballen activament per la protecció del seu patrimoni geològic integrant-lo en una estratègia territorial de desenvolupament econòmic sostenible.
Etiquetes
General
Participació